Hieronder staan 15 dingen die je waarschijnlijk niet wist over kogelvrije vesten.
1 – Een kogelvrij vest is niet echt “kogelvrij”
In Nederland en België gebruiken we de term “kogelvrij vest”. Kogelvrije vesten zijn helaas niet kogelvrij, maar kogelwerend. De naam doet vermoeden dat het alle kogels stopt, toch is dat in de praktijk niet altijd het geval. Daarnaast speelt de diepte waarmee het vest indeukt als de kogel het vest raakt ook een rol. Dit wordt ook wel de “back face signature” genoemd en mag niet meer zijn dan 44mm, wil het geen dodelijke gevolgen hebben of tot ernstige verwondingen leiden. Dit bewijst eigenlijk dat geen enkel vest 100% kogelvrij/kogelwerend of steekwerend is. De NIJ level IIIA kogelvrije vesten beschermen tegen kogels uit elk handvuurwapen, maar bij extreme gevallen (9mm armor piercing rounds) zal dit toch het vest kunnen penetreren. Een goede risico analyse is daarom essentieel om het juiste vest te kiezen voor de juiste omstandigheden.
2 – Hoe kogelvrije vesten werken
Kogelvrije vesten zijn gemaakt van een aantal lagen kogelwerend materiaal. Het kogelvrije vest werkt hetzelfde als het net van een voetbaldoel. Als de bal in het net geschopt wordt verdeelt het net de energie om de bal af te remmen. De snelheid van de kogel speelt hierbij ook een grote rol in het opvangen van de kogel. Hoe “langzamer” de kogel, hoe makkelijker deze te vangen is met een vest. Snellere kogels, zoals de 7.62x51mm (NATO) zullen het vest makkelijk doorboren, voor deze “high velocity” patronen zijn kogelvrije platen benodigd.
3 – Niet elk vest houdt alle kogels tegen
Kogelvrije vesten heb je in meerdere soorten, met zijn eigen kwaliteit. Op onze website verkopen wij alleen vesten vanaf NIJ level IIIA. Deze stoppen in principe alle kogels uit handvuurwapens, dus ook de grote kalibers. De vesten op zichzelf stoppen geen “high velocity” patronen zoals de 5.56x45mm of de 7.62x51mm patronen. Hiervoor hebben wij kogelvrije (zij)platen in NIJ level III en voor de “armor piercing” patronen de NIJ level IV. Voor de plate carriers hebben we ook de zogenoemde “standalone” platen, die vereisen geen “soft armor” en de platen kunnen direct in de plate carrier geplaatst worden.
4 – De levensduur van kogelvrije vesten
De levensduur van je kogelvrije vest is afhankelijk van een aantal factoren: gebruik je hem binnen of buiten? gebruik je hem dagelijks? gebruik je hem onder je kleding of over je kleding? komt je vest in aanraking met vocht? hoe berg je hem op? zitten er beschadigingen op?
Hoe intensiever je een vest gebruikt, hoe sneller deze in levensduur afneemt. Bijna alle leveranciers geven een garantie van 5 jaar op hun kogelvrije panelen en platen. Ook wij adviseren om na 5 jaar in een nieuw vest te investeren. Op internet valt er nog wel eens op forums terug te lezen dat vesten over het algemeen een levensduur van 10 jaar of soms langer hebben, vaak geschreven door mensen die er om verschillende redenen niet of onvoldoende bekend mee zijn. Ons inziens een zeer onzorgvuldig advies, want met onze ervaringen weten we dat je hier nooit zeker van kunt zijn. Er wordt tenslotte niet voor niets een garantie van 5 jaar gegeven door de fabrikant. Lever daarom niet in op je veiligheid en vervang je vest op tijd.
5 – Gebruik een spons om de panelen schoon te maken
Kogelvrije panelen en platen houden niet van vocht. Onze panelen en platen zijn waterdicht geseald, maar dan nog adviseren wij altijd om deze met een niet te natte spons af te nemen tijdens onderhoud.
6 – Hang je kogelvrije vest niet op
Het ziet er lekker opgeruimd en mooi uit, maar een kogelvrij vest heeft een gemiddeld gewicht (zonder platen) van rond de 2kg. Als je zo’n vest aan een relatief dun hangertje ophangt, gaan vaak de schouderbanden op een verkeerde manier uitrekken. De beste manier is om het vest in kast of andere donkere ruimte in een tas plat op de grond te leggen, zodat deze niet gaat bollen, dubbelknikken of uithangen. Vervormingen kunnen ervoor zorgen dat het materiaal de kogels niet meer correct opvangt.
7 – Zorg dat je een kogelvrij vest niet test op waterdichtheid
Zoals hierboven al vermeld, houden kogelvrije vesten niet van vocht. Onze vesten voldoen aan de NIJ standard 0101.06 en zijn vooraf op waterdichtheid getest. Zo hebben de vesten eerst 30 minuten in het water gelegen voordat er mee werd getest. Dit uitkomst is dat ze ook functioneren als ze nat zijn, maar uiteindelijk zal het vocht het vest onbruikbaar maken. De fabrikanten maken de vesten waterdicht, maar voor je eigen veiligheid raden we aan het niet te testen.
8 – Nadat je bent geraakt ben je nog steeds bij bewustzijn
In films zie je vaak dat als iemand op zijn vest geraakt wordt, diegene zijn bewustzijn verliest om vervolgens een aantal minuten later in paniek wakker te worden. In de praktijk is bewezen dat dit vaak niet het geval is. Je zult er wel een fikse blauwe plek aan overhouden. Fabrikanten worden steeds beter in het verlagen van het “blunt force trauma”, dus het trauma wat je oploopt van een klap op het vest.
9 – Zorg dat je vest niet gaat hangen, zeker met kogelvrije platen
Als je een kogelvrij vest hebt met kogelvrije platen dan raden wij aan om de platen na gebruik te verwijderen uit je vest. Dit zorgt ervoor dat de “carrier” niet gaat uithangen. Als een “carrier” namelijk gaat uithangen, dan hangen de platen ook lager dan ze zouden moeten hangen, waardoor je organen niet effectief beschermd worden.
10 – Zorg dat je de kogelvrije platen correct in je kogelvrije vest plaatst
Op de kogelvrije platen staat de tekst: STRIKE FACE. Dit is de zijde die van je af gedragen moet worden (dus waar de kogel de plaat dient te raken).
11 – Kogelvrije vesten zijn niet altijd steekwerend
Onze normale NIJ level IIIA vesten zijn steekwerend tot 5 joules. Dat is niet veel, daarom hebben we ook een combinatie vesten NIJ level IIIA + NIJ level I (soft stab) gemaakt die tot 45 joules steekwerend zijn. Het is nooit vanzelfsprekend dat leveranciers deze combinatie vesten verkopen of dat hun normale level IIIA vesten ook geheel steekwerend zijn, dus vraag er altijd naar!
12 – Kogelvrije vesten kunnen je veilig houden bij vallen, verkeersongelukken en het opvangen van klappen of trappen
De vezels van een kogelvrij- en steekwerend vest kunnen je niet alleen tegen kogels of steken beschermen maar ook tegen “blunt force trauma”. Dit betekent: tegen klappen, stoten, slagen en wanneer je valt. Er zijn meerdere gevallen bekend waarbij Amerikaanse politieagenten zijn gered door het dragen van hun kogelvrije vest tijdens een auto ongeluk.
13 – Koop een nieuw vest als je oude is geraakt door een kogel
Gebruik je alleen een NIJ level IIIA vest, zonder platen, dan vervang je het hele vest. Gebruik je hierbij de kogelvrije platen dan vervang je over het algemeen alleen de platen als deze worden geraakt door een kogel. Wij adviseren je in beide gevallen contact met ons op te nemen voor goed advies.
14 – Koop een nieuw kogelvrij vest als je postuur verandert
Een vest moet goed zitten. Dat betekent; goed om je lichaam, zonder overtollige ruimte tussen je vest en je lichaam. Bij een grote verandering van je lichaamspostuur raden we je aan om te kijken of je vest nog wel goed aansluit. Zo niet, koop een nieuw vest.
15 – Gebruik je vest altijd, niet alleen op risicovolle dagen
Als je een kogelvrij vest hebt gekocht, gebruik hem dan ook! Hoe en wanneer de dingen fout gaan heb je zelf niet in de hand.
Heb je naar aanleiding van deze blog nog steeds vragen over kogelvrije vesten? Neem dan contact met ons op via de email of bel naar: +3120-3697382